28. јануар 2012.

Hitlerova slika prodata za 32.000 evra

Slika "Noćni morski pejzaž" koju je 1913. godine naslikao Adolf Hitler prodata je putem internet aukcije u Slovačkoj za 32.000 evra, objavila je aukcijska kuća "Darte". Slika kojoj je početna cena bila 10.000 evra, prodata je anonimnom kupcu.

Na platnu dimenzija 60 sa 48 centimetara prikazano je more u tami, koje osvetljava mesec, delimično prekriven crnim oblacima.
Adolf Hitler bio je zainteresovan za umetnost još od ranog detinjstva. U kasnim 1900-tim godinama on je pokušao da udje na Akademiju lepih umetnosti u Beču, ali nije položio prijemni. Koristio tehnike ulja na platnu, tuš i akvarel. Kao mladić on je slikao kako bi preživeo. Stručnjaci tvrde da je Hitler često slikao noćne pejzaže, koje je prodavao turistima. Slovačka porodica, koja je sliku nasledila od rođaka posle Drugog svetskog rata, odlučila je da je iznese na aukciju.

''Njega gledam kao umetnika. Godine 1913. kada je Hitler naslikao ovu sliku nije znao šta će se desiti u kasnijim dekadama njegovog života'', rekao je AFP-u vlasnik aukcijske kuće ''Darte'' Jaroslav Krajnak.

Prošle godine, ova aukcijska kuća prodala je prošlog meseca Hitlerovu sliku iz 1915, nazvanu “Tajni sastanak”, za 12.258 evra. Slika je potpisana sa A. Hitler i prikazuje monahe u mantijama sa kapuljačama zadubljene u proučavanje u crkvi sa velikim Hristovim raspećem.

Нема коментара:

Постави коментар