7. фебруар 2012.

Pećinski crtež star 42.000 godina


Naučnici veruju da su otkrili zasad najstarije umetničko delo na svetu - šest crteža foka u pećinama Nerja u španskom regionu Kosta del Sol, oko 50 kilometara istočno od Malage, a dodatnu vrednost ovog otkrića predstavlja to što je u pitanju jedino poznato likovno umetničko delo koje se pripisuje neandertalcu.

Upravo zbog toga, profesor Hose Luis Sančidrijan sa Univerzitata Kordove ovo otkriće opisuje kao akademsku senzaciju, budući da su sva ranija dela pećinskog slikarstva pripisivana našem direktnom pretku homo sapijensu.

Organski ostaci pronađeni kraj slika poslati su u Majami, gde je njihova starost procenjena na period između 43.000 i 42.300 godina. Naučnici se nadaju da će starost samih crteža moći preciznije da ustanove testiranjem njihovih delića, ali za ovaj projekt trenutno nema dovoljno novca.

Antonio Garido, koji je zadužen za konzervaciju pećina, smatra da bi pronađeni crteži mogli da unesu pravu revoluciju u naše shvatanje neandertalskog čoveka.

On se u popularnim predstavama još prikazuje kao majmunoliko biće, mada svi detalji o njegovo životu koji se postepeno doznaju govore da je u pitanju bila ljudska vrsta obdarena razumom i osećanjima, koja je imala razvijen jezik, koristila vatru, izrađivala oružje i oruđe, imala predstavu o zagrobnom životu i osećaj za lepo, što su sastavni elementi koji čine kulturu.

Neandertalci su u pećinama Nerja živeli sve do pre 30.000 godina, kada su izumrli, a za sobom su ostavili svoj kameni alat. Nakon njih, pećinu su naselili pripadnici naše vrste. Poznato je da su se neandertalci hranili fokama, a uzrok njihovog izumiranja nije tačno utvrđen.

Sve do sadašnjeg pronalaska, najstarijim umetničkim delom na svetu smatrani su 32.000 godina stari pećinski crteži u francuskoj pećini Šove.

Нема коментара:

Постави коментар