04. јануар 2012.

Poštanska marka plaši ljude (?!)

Poštanska marka dizajnirana povodom nastupajuće kineske Godine zmaja izazvala je žestoke kritike pojedinih javnih ličnosti zbog toga što je na njoj zmaj predstavljen kao čudovište sa iskeženim zubima.

Marka je puštena u prodaju prošli utorak i izazvala veliko interesovanje, iako je predstava zmaja u položaju za napad kod pojedinih kupaca izazvala nelagodan osećaj.

Poznata kineska spisateljica Džang Jihe napisala je na svom blogu da je bila "na smrt preplašena" kada je prvi put videla crveno-žuto stvorenje sa krljuštima i kandžama, dok je pisac Tan Sjudong rekao da je to "neverovatno ružna marka".

Dizajner poštanke marke Čen Šaohua izjavio je da su mu upućene i kritike i poruke podrške za marku koja najavljuje Kinesku novu godinu 23. januara.

On je branio svoj rad istakavši da zmaj treba da simboliše rast kineskog samopouzdanja.

"Kao velika zemlja koja ima veliki uticaj u svetu, Kina obnavlja svoje nacionalno samopouzdanje. Od strogosti i božanstvenosti do predstavljanja samopouzdanja Kine, zmaj, koji je čvrst i moćan, adekvatan je izbor", napisao je on na svom blogu.

Čen je rekao da njegov dizajn proizilazi iz modela odeće koju su nosili kineski imeperatori dinastije Čing (1644-1911), čiji je simbol bio zmaj.

Legende govore da je kineski narod potomak zmaja.
Нема коментара:

Постави коментар