4. јануар 2012.

Doplatne marke 2011. godine

Doplatne marke u poštanskom saobraćaju počele su da se koriste u svetu još početkom prošlog veka. Za razliku od ostalih maraka, njih nije izdala pošta, niti je koristila prihod ostvaren prodajom. Njihova upotreba odredjuje se na osnovu odluke vlade ili odgovarajućeg ministarstva. propisuje se njihova obavezna upotreba na pojedinim vrstama pismonosnih pošiljaka, kao i rok korišćenja, a novčani iznos ide u korist odgovrarajućeg fonda, a ne pošte.

Na osnovu preporuke Svetskog poštanskog saveza, doplatne marke ne mogu da se koriste u medjunarodnom saobračaju, niti za pošiljke kojima se šalju štampane stvari. Celokupan prihod je namenjen humanitarnim organizanijcama ili sportskim priredmbama.

Prva doplatna marka kod nas emitovana je 1933. godine povodom Nedelje Crvenog krsta. Do početka II svetskog rata izdate su još dve doplatne marke istim povodom i vremenom trajanja. Od 1947. godine nastavljena je tradicija izdavanja prigodnih maraka za Crveni krst. Od 1968. godine izdavane su marke u korist Olimpijkog komiteta.
Prva doplatna marka 2011. godine emitovana je za borbu protiv raka u martu, mesecu tradicionalnog obeležavanja borbe protiv ove bolesti. Medjutim, prošlogodišnje izdanje emitovano je 4. aprila u tiražu do 2,5 miliona i bilo je u opticaju do kraja tog meseca. Kao motiv na marki prikazan je doktor Dimitrije Miodragović (1888-1959). Time je nastavljena praksa da se na ovim markama prikazuju naši značajni zdravstveni radnici.
Nedelja Crvenog krsta obeležava se od 8. do 15. maja. U tom periodu bila je u obaveznoj upotrebi doplatna marka čiji je tiraž bio 750.000 komada. Motiv na marki bio je crtež učenice Tomislave Sekulić iz Novog Sada. To je ujedno bio motiv na markama iz 2008, 2009. i 2010. godine. Jedina razlika je godina izdanja i naziv štamparije, što je ispisano sitnim slovima.
Posednjih godina emituju se doplatne marke za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru. Prošlogodišnji tiraž je bio čak 7,5 miliona komada i bila je u obaveznoj upotrebi od 6. juna do 20. avgusta. Motiv na marki su Hram Svetog Save i crkvena zvona.
Nedelja Solidarnosti traje od 14. do 21. septembra. I za ovu prigodu iskorišćen je crtež iz 2010. godine, znak Crvenog krsta iznad zgarišta. Štampano je 750.000 komada.
Tradicionalna manifestacija Radost Evrope u Beogradu, posvećena deci i dečjem stvaralaštvu, održava se početkom oktobra. Tako su i doplatne marke bile u obaveznoj upotrebi do 9. oktobra. Na marki su prikazane dečje maske. Prihod je išao humanitarnim organizacijama čiji je rad u vezi sa decom. Tiraž je bio nešto manji, štampano je 450.000 komada.
U okviru akcije Škola bez nasilja, pod patronatom Unicega Srbije, emitovana je marka koja u obaveznoj upotrebi bila od 21. do 27. novembra. Na marki, stilizovanog prikaza dece, nalazi se znak Unicefa. Štampano je 750.000 komada. 
Poslednja doplatna marka 2011. godine bila je namenjena izbeglicama. U obaveznoj upotrebi bila je od 19. do 26. decembra. Tiraž je 750.000 komada.

Нема коментара:

Постави коментар