21. октобар 2014.

Božić 2014.

Ceo hrišćanski svet praznik Rođenja Hristovog svetkuje 25. decembra. Budući da tri pravoslavne patrijaršije – Jerusalimska, Ruska i Srpska vreme računaju po Julija-nskom kalendaru, za njihovu pastvu, zbog razlike od 13 dana, ovaj praznik stiže 7. januara. Božić je jedan od najznačajnijih i najradosnijih hrišćanskih praznika, a njegova poruka je poruka mira i ljubavi.

Božić se kod nas slavi tri dana. To je pre svega porodični praznik, a običaji vezani za njega su brojni. Na dan uoči Božića, Badnji dan, unosi se badnjak od hrastovog drveta u kuću, pali se kandilo, prostire slama u koju se stavljaju slatkiši, suve šljive, orasi, šećer i novčići. Slama simbolizuje jasle u kojima je Isus Hristos rođen. Badnjak je simbol dugovečnosti i čvrstine trajanja hrišćanstva, kao i toplote ljubavi koju nam Hristos donosi svojim rođenjem i dolaskom na Zemlju. Na sam dan Božića, rano ujutru, zvone zvona na hramovima i objavljuju dolazak i rođenje Hristovo. Narod odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju i svi se pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.

Motiv na marki nominalne vrednosti 23,00 dinara: Freska „Božićna himna“ iz manastira Žiča, 1309-1316. godina. Motiv na marki nominalne vrednosti 70,00 dinara: Centralni motiv freske „Božićna himna“ iz manastira Žiča – Bogorodica sa Hristom i note sa pesmom Damaskina Grdaničkog.

Grafička obrada maraka: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Muzej Srpske pravoslavne crkve, Beograd, Narodni muzej i Galerija fresaka, Beograd.
 
Kataloške informacije
17. oktobar 2014.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 50.000; 70,00 din(višebojna) 50,000
Tabak: 25
Koverat sa žigom PD: 1
Nacrti: Freska „Božićna himna” iz manastira Žiča, 1309-1316god; Centralni motiv freske „Božićna himna” iz manastira Žiča – Bogorodica sa Hristom i note sa pesmom Damaskina Grdaničkog.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар