10. април 2012.

Beba mamut iz ledenog doba

Ljuba, jednomesečno mladunče mamuta, izgleda kao da je baš maločas samo na trenutak zadremala. U stvari, nesrećna mamutica stradala je pre 42.000 godina i sve do pre pet godina počivala je u komadu zamrznutog sibirskog tla.

Najbolje očuvano telo mamuta koje je ikada pronađeno od četvrtka je na azijskoj „turneji“, a prva stanica je izložba u Hongkongu. Iako je Ljuba tokom milenijuma provedenih u ledu ostala bez prepoznatljivog vunastog krzna i čupave „frizure“, a divlji psi su joj izgrizli uši i rep pre nego što je pronađena, ostatak tela je gotovo netaknut.

- Ljuba ima surlu koja je skoro netaknuta, a to je retkost jer je reč o najranjivijem delu mamutovog tela - objasnila je Galina Karzanova iz muzeja Šemanovski u Salehardu, na severu Rusije. - Takođe, njene uši su manje-više još tu. Koža joj je neoštećena i što je najvažnije za naučnike, unutrašnji organi su uglavnom sačuvani.
Kada je telo otkriveno, naučnici širom sveta ujedinili su se u nastojanju da ga prouče do detalja koristeći najsavremeniju tehnologiju. Žele da saznaju zašto je beba mamuta umrla i šta može da nam kaže o mamutima na kraju poslednjeg ledenog doba. Uzeli su uzorke unutrašnjih organa, ispitali njenu unutrašnjost i ostatke hrane koji su sačuvani u stomaku. Uzorci organa su sačuvani kako bi detaljnija ispitivanja mogla da budu obavljena u budućnosti.

Mamut će biti izložen u Hongkongu do sledećeg meseca, a potom se seli u Makao, Džakartu, Indoneziju i Singapur, a „turneja“ se završava sledeće godine u Tajvanu.

Nomad pronašao Ljubu
Mladunče mamuta Ljubu otkrio je 2007. godine Jurij Kudi, sibirski nomad iz plemena Nenet, koje uglavno živi od čuvanja polupripitomljenih irvasa. Mnogi pripadnici ovog plemena veruju da su mamuti stvorenja iz podzemnog sveta duhova, koja donose nesreću svakome ko ih pronađe. Kudi, koji je prepoznao značaj svog otkrića, putovao je stotine kilometara da bi Ljubu doneo naučnicima.

Нема коментара:

Постави коментар