20. април 2012.

Gladijatorka

Mala bronzana statua žene koja se nalazi u muzeju u Hamburgu, najverovatnije predstavlja gladijatorku, pokazalo je novo istraživanje. Za statuu se prethodno mislilo da predstavlja sportistkinju, ali Alfonso Manas sa univerziteta u Granadi tvrdi da se radi o ženi koja se borila u arenama, prenosi sajt "Live Science".

Žena ima dugu vezanu kosu, obučena je samo u komad tkanine omotan oko kukova i ima zavoj na kolenu, što je česta karakteristika gladijatora. Manas smatra da ona nije bila sportistkinja jer one nisu prikazivane obnaženih grudi, za razliku od gladijatorki, koje su bile robinje ili pripadnice nižih klasa. Ona je visoko podigla levu ruku i u njoj drži predmet za koji Manas tvrdi da je sika – kratki zakrivljeni mač koji su koristili borci u arenama. U prilog njegovoj tvrdnji ide i njena poza, jer je podizanje mača u vazduh uobičajena poza u kojoj su predstavljani gladijatori koji proslavljaju pobedu.
Ana Mekalou, profesorka sa univerziteta u Ohaju smatra da statua može da predstavlja gladijatorku, ali je rekla da joj je čudno to što nema ni oklop ni štit ni šlem. Manas veruje da je to zato da bi bilo što jasnije da se radi o ženi.

Ukoliko se potvrdi da ova statua predstavlja gladijatorku, to će biti tek drugi poznati prikaz ovih žena boraca. Do sada je je pronađen reljef u Halikarnasu (današnji Bodrum) na kome se vide dve gladijatorke koje se bore. O gladijatorkama ima malo sačuvanih tekstova, ali zna se da su one zabranjene tokom vladavine cara Septimija Severa 200. godine nove ere.

Нема коментара:

Постави коментар