18. април 2015.

EUROPA 2015. - stare igračke

Igračkom se može nazvati svaki predmet s kojim dete može da se igra. Igra je glavna dečja aktivnost i važan segment u periodu odrastanja i vaspitanja. Najčešće su se deca u prošlosti, a tako je i danas, igrala umanjenim verzijama predmeta iz sveta odraslih, kojima se uvode u svoje buduće uloge – pegle i šporeti, lutke i mede, mali komadi nameštaja, automobili, kocke za slaganje, konjići za ljuljanje...

Osim što podstiču i razvijaju svet dečje mašte, igračke su i veoma važno edukativno sredstvo. Različite veštine i intelektualne sposobnosti se razvijaju u odnosu deteta i igračke; igra podstiče interakciju sa ostalom decom i na taj način utiče na razvoj socijalne inteligencije. Razne igre razvijaju čitav niz sposobnosti – logičko matematičku inteligenciju, percepciju prostora, oblika i njihovog odnosa; znanja o nauci i fizičkim silama; o postojanju pravila i njihovog poštovanja, o saradnji itd. Čak i novi tipovi igara kao što su video igre, ukoliko su adekvatne i ne obiluju agresijom, pozitivno utiču na razvoj deteta – uče ga snalažljivosti, razvijaju maštu, ali i pripremaju ga za svet odraslih koji je u savrmenom dobu ipak umnogome zavistan od kompjutera, tehnike i tehnologije uopšte.

Igračke postoje na svim podnebljima, odslikavaju kulture u kojima su nastale i proizvod su određenog istorijskog perioda. Stare igračke nam približavaju socijalne, kulturne i ekonomske uslove života dece u prošlosti. Praćenjem razvoja igračaka možemo pratiti i razvoj tehnoloških dostignuća kroz istorijske periode.

Igračke su pronađene u arheološkim iskopavanjima raznih drevnih kultura. Istoričari i arheolozi tvrde da su najstarije dečje igračke leteći zmaj i čigra. Istorijat igre veoma je dug, a igračkama poput lopti, čigri, lutki, minijaturnih posuda, od materijala kao što su glina, drvo, tekstil i slično, deca su se igrala vekovima unazad. Napredak civilizacije i opštih društvenih uslova doveo je do toga da igračke danas postanu dostupne većem broju dece, otvarajući tako nove perspektive za razne tipove igračaka kao i nove materijale i tehnologije proizvodnje.

Umetnička obrada maraka: Anamari Banjac, akademski slikar.

Stručna saradnja: Daniela Pejović, viši kustos, Muzej nauke i tehnike, Beograd.
 
Kataloške informacije
16. april 2015.
Umetnička obrada Anamari Banjac
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd
Tiraž: 69,00 din (višebojna) 100.000; 100,00 din (višebojna) 45.000
Tabak: 8 + vinjeta
Maksimum karta: 2
Koverat sa žigom PD: 1
Nacrti: Stilizovani prikaz starih igračaka; Stilizovani prikaz starih igračaka.
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар