28. фебруар 2015.

Vaskrs 2015.

Vaskrsna nedelja određuje dan godišnje proslave Hristovog vaskrsnuća. Pravoslavna crkva slavi svoj Vaskrs na osnovu julijanskog kalendara. Datum nije fiksni, a izračunava se na osnovu astronomije, odnosno datuma punog Meseca koji je prethodio Hristovom vaskrsnuću 30. godine p. n. e.

Vaskrs je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. To je dan večne radosti, dan kada je Hrist, Sin Božji, pobedio smrt. Činom vaskrsnuća Isus Hrist je dokazao svoje božanske moći i otvorio vrata večnog života, radosti i sreće koje možemo naći u veri našoj. Na Vaskršnju nedelju zvona zvone na crkvama, a narod sa svojim sveštenikom obilazi oko crkve. Posle trećeg obilaska, staje se ispred crkve. Sveštenik nosi krst, sveću i kandilo i poje vaskršnju liturgiju. Vrata se otvaraju i narod ulazi u crkvu gde se liturgija nastavlja. Kada se završi, narod se pozdravlja rečima: „Hristos vaskrse”, „Vaistinu vaskrse”. Postoje mnogi običaji u vezi sa Vaskršnjom nedeljom, a onaj koji sigurno deca najviše vole je bojenje i darivanje jaja. Prvo jaje se boji u crveno i u mnogim delovima naše zemlje ovo jaje se zove „čuvarkuća” i čuva se cele godine, sve do narednog Vaskrsa.

Motiv na marki nominale 23,00 din: „Vaskrsenje Hristovo“, freska na severnom luku ispod kupole Dečanske crkve, oko 1340. god. Motiv na marki 74,00 din: „Cvijeti, Hristov ulazak u Jerusalim“, freska na zapadnom luku ispod kupole Dečanske crkve, oko 1340. god. Motiv na koverti: „Hristovo raspeće“, freska na severnom luku ispod kupole Dečanske crkve, oko 1340. god.

Grafička obrada maraka: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Srpska pravoslavna crkva, Eparhija raško-prizrenska.
Kataloške informacije
25. februar 2015.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 215.000; 74,00 din (višebojna) 100.000
Tabak: 25
Maksimum karta: 2
Koverat sa žigom PD: 1
Nacrti: „Vaskrsenje Hristovo” freska na severnom luku ispod kupole Dečanske crkve, oko 1340.godine; „Cvijeti, Hristov ulazak u Jerusalim” freska na zapadnom luku ispod kupole Dečanske crkve, oko 1340.godine.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар