21. фебруар 2015.

Lunarni horoskop – Godina koze

Kineska astrologija se zasniva na tradicionalnoj astronomiji i kalendarima. Ona se takođe oslanja na kinesku filozofiju (teorija o tri harmonije, raj, zemlja i voda) i sledeća načela: učenje wu xing, jin i jang, pet planeta, 10 nebeskih tokova i 12 zemaljskih grana, lunisolarni kalendar itd.

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima mesečevih mena. Većina ovih kalendara predstavlja lunisolarne kalendare. To znači da kalendarski meseci odgovaraju mesečevim ciklusima ali se povremeno dodaju interkalarni meseci kako bi se ovi ciklusi usaglasili sa solarnom godinom. Među ovakvim kalendarima su kineski, hebrejski i hindu kalendari, kao i većina kalendarskih sistema korišćenih u antici. Lunarni kalendari se razlikuju po tome kojim danom počinje mesec. U kineskom kalendaru, prvi dan je astronomski određen konjunkcijom Sunca i Meseca u kineskoj časovnoj zoni.

Kineski horoskop spada u najstarije poznate horoskope. Sastoji se od 12 znakova od kojih svaki vlada jednom lunarnom godinom. Ovi znaci zodijaka nose nazive životinja (Pacov, Bivo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas, Svinja). Pored osnovnih znakova, u kineskom horoskopu veoma su bitni i elementi: drvo, metal, voda, vatra i zemlja. Tip i karakterne crte ličnosti zavise od karakteristika određene godine (životinje) u kojoj je taj čovek rođen.

Godina koze počinje 19. februara 2015. godine a završava se 7. februara 2016. godine i donosi nam energiju kreativnosti, izobilja i iznenađenja. Koza je osmi znak kineskog zodijaka. Osobe rođene u ovom znaku su nežne, romantične, osetljive i kreativne umetničke duše, tihe i stidljive, predusretljive, ljubazne, inteligentne. U isto vreme su i neodlučne, popustljive, zavisne, nesigurne i često nezahvalne. Imaju ogromno saosećanje ali, kako ne vole da se suprotstavljaju, radije bi da neko drugi preuzme vodeću ulogu u donošenju važnih odluka, ukoliko one doprinose njihovom komforu. Vrlo lako dolaze do pokrovitelja, kao veliki umetnici i uživaju u okruženju moćnih ljudi.

Dobra je stvar što je koza prirodno srećna, zahvaljujući svojoj miroljubivoj prirodi i dobrom srcu. Osobi rođenoj u znaku koze je potreban veran prijatelj koji je stabilan i pouzdan. Uz ljubav, odobravanje i divljenje, ona može da napreduje u bilo kom pravcu svoje kreativnosti i vredna je vremena i pažnje koje im posvećuju.

Umetnička obrada maraka: mr Boban Savić, akademski slikar.

Kataloške informacije
19. februar 2015.
Umetnička obrada Boban Savić
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž:23,00 din (višebojna) 175.000; 74,00 din(višebojna) 65,000
Tabak: 25
Maksimum karta: 2
Koverat sa žigom PD: 1
Nacrti: Koza i stilizovani natpisi iz kineskog lunarnog horoskopa; Koza i stilizovani natpisi iz kineskog lunarnog horoskopa.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар