23. август 2013.

50. Ljubičevske konjičke igre

Ljubičevske konjičke igre već pola veka su praznik za ljubitelje plemenitih životinja, nihove uzgajivače i jahače. U Ljubičevu se tredicionalno takmiči u disciplinama kasačka i galopska trka, preskakanje prepona i dresura konja. Ono po čemu je Ljubičevo najpoznatije jeste konjički višeboj – nadmetanje za titulu viteza Ljubičevskih konjičkih igara u disciplinama kurirsko jahanje, seča sabljom, gađanje kopljem, strelom i topuzom.
Upravo ove viteške discipline bila su inspiracija Miroslavu Nikoliću, autoru maraka Pošta Srbije, koji je umetnički obradio prigodno izdanje od četiri marke. Naša pošta objavila ih je 30. avgusta u čast jubilarnih 50. Ljubičevskih konjičkih igara. Sve marke imaju nominalnu vrednost od po 22 dinara i namenjene su plaćanju poštarine u unutrašnjem saobraćaju, a za motive imaju galopsku trku, gađanje strelom, seču sabljom i gađanje kopljem.

Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u štampariji Forum, a na šalterima pošta mogu da se kupe u tabacima od po 20 serija sa centralnom vinjetom u sredini tabaka.

Priča o ergeli Ljubičevo počela je potragom knjeginje Ljubice za prebivalištem udaljenim od grada, najpogodnijim za njenog sina Milana, koji je bio malokrvan i često bolestan. Godine 1858. na desnojobali Velike Morave nastala je jedna od najvećih ostavština kneza Miloša u Srbiji, iz perioda vladavine, a poseban značaj za požerevački kraj ima upravo ergela Ljubičevo. Jedna od legendikaše da su se na tom području uzgajali konji još u daoba Nemanjića.

Pre osnivanja ergele u ovom kraju poslovala je Morava, veliko poljoprivredno dobro kneza Miloša Obrenovića, koji je on 1860. godine poklonio državi. Takođe, naredio da se tu preseli ergela iz Ćuprije, koju je osnovao knez Aleksandar Karađorđević. Knez Mihailo kasnije je poljoprivredno dobro Morava preimenovao u Ljubičevo, kao znak sećanja na majku Ljubicu. Ergela je imala uspone i padove, naročito za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, a jedno vreme je bila vojna ergela. Danas je to turistička atrakcija, tzv. oaza mira i tišine, kako je posetioci često opisuju.

Jedno od najpoznatijih grla ergele jeste Ljubičevac, koji je 1974. godine osvojio tripl krunu, u čemu ga, narednih 20 godina, niko nije prestigao. Danas Ljubičevac ima svoj spomenik koji se nalazi u krugu ergele. Pored njega, postoji još mnogo izvanrednih konja koji su proslavili Ljubičevo i učinili ga onim što jeste – najpoznatija ergela kod nas. Inače, Ljubičevo je ergela sa najviše osvojenih nagrada na najpoznatijim trkama u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар