03. јул 2012.

Nastavak iskopavanja nekropole kod Sečnja

Novi, dragoceni nalazi potvrđuju raniji zaključak da je srednjovekovna nekropola u ataru Sečnja iz perioda od 10. do polovine 13. veka, potvrdila je istraživačka ekipa Narodnog muzeja u Zrenjaninu na čelu sa kustoskinjom Snežanom Marinković. U prilog tome govore prvenstveno fragmenti keramike, odnosno kotlića, kao i ostali eksponati sa prepoznatljivim ornamentima ranog srednjeg veka.

- Pretprošle godine smo na lokalitetu u Sečnju radili deset dana, prošle dvadeset, a sada ćemo ostati mesec dana. Na otkrivenoj srednjovekovnoj nekropoli locirano je još 12 grobova, bez grobnih konstrukcija, orijentacije zapad-istok, kao i u prethodnim slučajevima. Pronađeni skeleti veoma su dobro očuvani, grobni prilozi su malobrojni, ali je bilo i vrednih ovogodišnjih nalaza. Pronašli smo vrh od noža, minđuše, kopču i bronzane aplikacije, kao i fragmente grnčarije – objašnjava Marinkovićeva.

- Potvrđuje se i naša pretpostavka da se nekropola rasprostire na oko hiljadu kvadratnih metara. Do sada je ispitano oko 200 kvadrata. Dalja istraživanja na nekropoli trebaju se nastaviti što pre, ali se u sledećim godinama mora tragati i za lokacijom naselja i eventualno crkve. Krupne opeke koje su nalažene u prošlogodišnjoj kampanji, upućuju na pretpostavku da je u blizini bio možda i takav građevinski objekat – napominje Marinkovićeva.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар