05. децембар 2014.

25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Republikom Korejom

Republika Srbija i Republika Koreja 27. decembra 2014. obeležavaju 25. godišnjicu diplomatskih odnosa. Naša zemlja je bila među prvima u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je prepoznala pozitivne političke promene u Južnoj Koreji krajem 80-tih godina prošlog veka, što je urodilo uspostavljanjem zvaničnih diplomatskih odnosa.

Posle završetka Korejskog rata (1950-53), Republika Koreja je ostvarila izuzetan privredni i društveni razvoj. Uprkos nedostatku prirodnih resursa i krajnje nepovoljnom međunarodnom okruženju, jedna od naj-siromašnijih zemalja u svetu je, u periodu od samo šest decenija, postala industrijski i tehnološki gigant, 13. svetska ekonomija i jedina zemlja koja je od primaoca postala davalac razvojne pomoći nerazvijenim zemljama. Južna Koreja je to ostvarila nesebičnim zalaganjem svojih građana i zahvaljujući razvoju industrije zasnovane na najsavremenijim tehnologijama, izgradnji infrastrukture i velikim ulaganjima u obrazovanje. Ovaj preobražaj se stoga često naziva „čudo na reci Han“ - po nazivu reke koja protiče kroz glavni grad Seul.

Sa svojih 50 miliona stanovnika na teritoriji nešto većoj od površine Srbije, Republika Koreja gaji prijateljske odnose sa našom zemljom. Ukupni bilatelarni odnosi su u usponu, a korejske firme poslednjih nekoliko godina otvorile su svoja predstavništva i fabrike u Srbiji, dok svetski poznate korejske kompanije Samsung, LG i Hyundai-KIA uživaju veliki ugled i poverenje građana naše zemlje.

Umetnička obrada bloka: akademski grafičari Jakša Vlahović i Marija Vlahović.

Stručna saradnja: Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.
Kataloške informacije
03. decembar 2014.
Umetnička obrada Jakša Vlahović i Marija Vlahović
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 1/4
Tiraž: 220,00 din (50,00 + 170,00) (višebojna) 15.000
Tabak: blok (2 marke)
Koverat sa žigom PD: 1
Nacrt: Motiv na marki nominale 50,00 din. levo u bloku, Narodna skupština Republike Srbije, zastava Republike Srbije, motiv na marki nominale, 170,00 din. desno u bloku, Seul kao glavni grad Republike Koreje, zastava Republike Koreje.
Veličina maraka u bloku: 42 x 29 mm.
Veličina bloka: 114 x 59 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар