19. фебруар 2014.

Vaskrs 2014.

Vaskrsna nedelja određuje dan godišnje proslave Hristovog vaskrsnuća. Pravoslavna crkva slavi svoj Vaskrs na osnovu julijanskog kalendara. Datum nije fiksni, a izračunava se na osnovu astronomije, odnosno datuma punog Meseca koji je prethodio Hristovom vaskrsnuću 30. godine p. n. e. Vaskrs je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. To je dan večne radosti, dan kada je Hrist, Sin Božji, pobedio smrt. Činom vaskrsnuća Isus Hrist je dokazao svoje božanske moći i otvorio vrata večnog života, radosti i sreće koje možemo naći u veri našoj.

Na Vaskršnju nedelju zvona zvone na crkvama, a narod sa svojim sveštenikom obilazi oko crkve. Posle trećeg obilaska, staje se ispred crkve. Sveštenik nosi krst, sveću i kandilo i poje vaskršnju liturgiju. Vrata se otvaraju i narod ulazi u crkvu gde se liturgija nastavlja. Kada se završi, narod se pozdravlja rečima: „Hristos vaskrse”, „Vaistinu vaskrse”. Postoje mnogi običaji u vezi sa Vaskršnjom nedeljom, a onaj koji sigurno deca najviše vole je bojenje i darivanje jaja. Prvo jaje se boji u crveno i u mnogim delovima naše zemlje ovo jaje se zove „čuvarkuća” i čuva se cele godine, sve do narednog Vaskrsa.

Motiv na marki nominale 22,00 dinara: „Tajna večera“. Motiv na marki 46,00 dinara: „Polaganje u grob“. Motiv na koverti: „Đački krst“. Ikone i „Đački krst“ su dela Pavla Simića iz Crkve Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja u Bašaidu, 1866-67.

Grafička obrada maraka: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Srpska pravoslavna crkva, Banatska eparhija.
Kataloške informacije
17. februar 2014.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 22,00 din (višebojna) 215.000; 46,00 din (višebojna) 100.000
Tabak: 25
Nacrti: „Tajna večera”, ikona Pavle Simić 1866-67, Bašaid crkva Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja; „Polaganje u grob”, ikona Pavle Simić 1866-67, Bašaid crkva Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар