22. фебруар 2013.

Arheološka otkrića koja su obeležila 2012.

Časopis "Arheologija", stručno glasilo Arheološkog instituta Amerike, sastavio je listu 10 najznačajnijih otkrića u 2012. godini koja obuhvataju najrazličitije aspekte života naših predaka - od sahranjivanja u Meksiku i ishrane neandertalaca do čudovišnih mumija u Škotskoj i najstarijeg "slikarstva" u Evropi.

U majanskom gradu El Zoc arheolozi su pronašli spektakularne štuko maske iz perioda 350. do 400. godine. Pet maski nalazilo se na vrhu El Diablo piramide podignute u čast osnivača kraljevske dinastije grada. Maske su bile jarko crvenr i predstavljale su više božanstava uključujući i boga sunca u nekoliko njegovih faza dok putuje preko neba kao i Veneru i druge planete.

"To je nebeska simfonija. Sunce je usko povezano sa majanskim kraljevima i ove maske slave tu vezu", rekao je arheolog Stiven Hjuston sa Braun univerziteta.
U pećinama Španije, arheolozi su pronašli ostatke zuba neandertalaca i analizom utvrdili da su ljudski preci konzumirali biljke koje imaju medicinsko dejstvo. Istraživanje je pokazalo da su neandertalci najverovatnije udisali dim biljaka ili ih jeli - sirove ili kuvane, naročito kamilicu.

Drveni štap iz južnoafričke pećine Border star 24.000 godina sadrži najranije dokaze korišćenja otrova. Štap je, istina, pronađen 1970-ih, ali su nove hemijske analize otkrile tragove otrovnih biljaka. Arheolozi veruju da su štap koristili tadašnji lovci kulture San kako bi naneli otrov na svoje oružje i tako savladali veći plen.
U Templo Majoru u Meksiku, koji je bio centar astečke civilizacije, arheolozi su naučili nešto o sahranama u carstvu kada su pronašli više od 1.000 čvrsto upakovanih ljudskih kostiju kao i jedan ceo skelet žene sa licem nadole i levom rukom oslonjenom na leđa, a desnom na stomak. Kosti su posledica masovnog žrtvovanja sprovedenog po završetku važne faze u izgradnji hrama.
Otkriće kolekcije 75 eksera u blizini grada Hermeskeil na jugozapadu Nemačke pomoglo je nemačkim arheolozima da identifikuju privremeni rimski vojni kamp iz vremena 50. godine pre nove ere. Kamp je bio smešten u blizini velikog keltskog utvrđenja kako bi Rimljani mogli da vrše pritisak na lokalne poglavice umesto da ih jure po zemlji. Ekseri su, inače, iz obuće legionara, a ne gradjevinski ekseri...
U blizini Seržaka u Francuskoj, arheolozi su pronašli jedan od najstarijih primera evropskog "slikarstva" - urezanu predstavu vulve staru oko 37.000 godina. Crtež su uradili najstariji moderni ljudi u Evropi, pripadnici Aurignacijanske kulture.
Grnčastvo i keramika bili su od izuzetne važnosti sa sakupljaje, čuvanje i kuvanje jela i samim tim važni za razvoj ljudske kulture i ponašanja, a sve do nedavno verovalo se da se grnčarstvo razvilo tokom neolita, pre oko 10.000 godina.

Arheolozi su međutim pronašli najstarije poznate ostatke grnčarije na svetu u provinciji Džinagsi na jugozapadu Kine. U pećini Ksijanrendong pronađeni su komadi posuda za koje je anailzom utvrđeno da su stari oko 20.000 godina.
Mumije su prilična retkost u Evropi, ali su stručnjaci na škotskom ostrvu Južni Uist, na lokalitetu iz bronzanog doba pronašli par 3000 godina starih kostura - ženski i muški - koji su mumificirani kako bi se sprečilo njihovo propadanje.

"Ovo je prvi jasan dokaz da je mumificiranje, koje je bilo rasprostranjeno tokom istorije, sprovođeno i u bronzanom dobu na Britanskim ostrvima", rekao je arheolog Majk Parker Pirson.

Daljom analizom utvrđeno je, međutim, da torzo, lobanja, vrat i donja vilica muškog skeleta pripadaju trojici muškaraca, dok je ženski skelet sastavljen zapravo od ženskog torza, muške lobanje i ruke treće osobe za koju se još uvek pol ne zna.
Na lokalitetu Kirjat Gat u južnom Izraelu arheolozi su pronašli pravi kovčeg sa blagom prepun nakita i novšića. Veruje se da je ovaj "štek" napravljen tokom pobune Bar Kokba koja je trajala od 132. do 135. godine.

Reč je o jednoj od najvećih pobuna Jevreja protiv Rimljana. Blago je bilo zakopano u blizini dvorišta jedne drevne zgrade i očigledno je da se vlasnik nikada nije vratio po njega.
Egiptolog Jan Tristant, sa univerziteta Makveri u Sidneju, "nanjušio" je misteriju čitajući izveštaje iz 1914. sa iskopavanja na egipatskom groblju Abu Ravaš iz perioda prve dinastije, kada je u jednom pomenut drveni pod - detalj koji nijedan drugi arheolog nije pominjao.

Ispostavilo se da je reč o najstarijem brodu pronađenom u Egiptu, šest metara dugom plovilu iz 2950. godine pre nove ere. Brod je očigledno igrao ulogu u sahrani vlasnika grobnice, visokog zvaničnika, što je neuobičajeno za Egipat gde su brodovi korišćeni samo za kraljevske sahrane.

 

Нема коментара:

Постави коментар