29. јануар 2013.

Pet centi iz 1912. na aukciji

Američki niklovani novčić od pet centi mogao bi na aukciji da dostigne cenu od dva miliona dolara.

Novčić, na čijoj je prednjoj strani glava Kipa slobode, izrađen je 1913. godine i jedan je od svega pet primeraka koji postoje. Taj novčić je nađen u automobilu posle saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov vlasnik, a zatim je proglašen lažnim i decenijama bio zaboravljen.

Novčić je veći deo prethodnih 10 godina čuvan u Muzeju Američkog numizmatičkog udruženja. Kustos te ustanove Daglas Mad rekao je da je novčić veoma redak i da ima priču.

Četvoro braće i sestara koji su nasledili novčić, podeliće novac dobijen od prodaje.

Pet novčića od pet centi izrađeno je krajem 1912. godine u Filadelfiji, ali je radnik u kovnici Semjuel Braun na njih stavio godinu 1913, kada se ta vrsta novčića više nije proizvodila.

O njihovom postojanju se nije znalo sve dok ih Braun nije ponudio na prodaju 1920-ih godina, kada više nije mogao da bude krivično gonjen.

Kolekcionar Džordž Valton kupio je jedan od pet novčića 1940-ih godina za 3.750 dolara. Imao ga je kod sebe kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1962. godine, a novčić je na mestu nesreće nađen među stotinama drugih novčića.

Pošto je ocenjeno da je lažan, novčić je 30 godina bio u ormaru Valtonove sestre, sve do njene smrti 1992. godine.

Njena deca su 2003. odnela novčić na Sajam novca Američkog numizmatičkog društva, gde su stručnjaci utvrdili da je u pitnaju dugo nedostajući peti novčić.

Očekuje se da novčić dostigne visoku cenu na licitaciji u aukcijskoj kući Heritejdž (Heritage). Rekord u SAD drži zlatnik "dvostruki orao" od 20 dolara. Zlatnik izrađen 1933. godine prodat je za osam miliona dolara. 

Нема коментара:

Постави коментар