31. октобар 2012.

Otkriven najstariji praistorijski grad u Evropi


Arheolozi tvrde da su na istoku Bugarske, nedaleko od grada Provadija, pronašli najstariji praistorijski grad na tlu Evrope, za čiji je prosperitet u ono doba bila zaslužna obližnja solana.

Arheolozi su dosad iskopali ostatke dvospratnih kuća, kamenih bastiona i fortifikacionih zidova iz perioda između 4.700 i 4.200 godina p.n.e.

"Ovde nije reč o gradu poput grčkih gradova-država, drevnog Rima ili sređovekovnih naseobina, već o gradu iz petog milenijuma pre nove ere", kazao je Vasil Nikolov, istraživač sa bugarskog Nacionalnog arheološkog instituta.

Kako prenosi agencija AFP, Nikolov i njegov tim rade na iskopinama Provadija-Solnicata, nedaleko od crnomorskog letovališta Varne, od 2005. godine.

Ove godine su otkrili i malu nekropolu koja je pobudila veliko interesovanje istraživača zbog neobičnog načina sahranjivanja pokojnika i predmeta pronađenih u grobovima.

Grad, u kojem je živelo oko 350 ljudi, bio je izuzetno dobro utvrđen, sa visokim zidovima debljine dva metra što se objašnjava blizinom solane.

Naime, stanovnici ovog drevnog grada sakrivali su u njemu so koju su proizvodili, a koja je u to vreme bila dragocena roba i imala funkciju novca.

Grad nije bio samo verski, već i proizvodni pa i monetarni centar, objašnjava profesor Nikolov.

Čitava oblast leži na depozitima soli, jednim od najvećih u jugoistoku Evrope čija je eksploatacija počela još u šestom milenijumu pre naše ere.

Zahvaljujući trgovini solju lokalno stanovništvo je steklo ogromnu ekonomsku moć, što bi moglo da objasni blago koje je pronađeno u nekropoli nadomak Varne.

Oko 3.000 komada nakita i ritualnih artefakata koji su otkriveni u tim grobnicama, starih 4.300 godina p.n.e, smatraju se najstarijim predmetima od zlata na svetu.


Нема коментара:

Постави коментар