20. октобар 2012.

Obnovljen hram iz X veka

Završene su konzervacija i prezentacija sakralnog kompleksa iz 10. veka, unutar zidina Smederevske tvrđave. Burna istorija ovog lokaliteta, inače, počinje pola milenijuma pre zidanja Tvrđave. U X veku, izgrađena je vizantijska crkva koju je, u prvoj polovini XV veka, despot Đurađ obnovio.

Već 1459. godine, padom pod Turke, crkva je porušena, a umesto nje je nikla džamija, čijeg su minareta obrisi i danas vidljivi. Krajem XVII veka, islamska bogomolja pretvorena je u katoličku crkvu, ali su je Turci ubrzo srušili i nikada više nije obnovljena...

Ostaci vizantijske crkve pronađeni su 1981. godine, a dve i po decenije kasnije Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva za konzervaciju i delimičnu restauraciju. Radovi su počeli u maju, bogosluženjem na razrušenim temeljima i to je bio prvi pravoslavni obred u Tvrđavi još od pada Smedereva pod tursku vlast.

Punih trideset godina, temelji su bili otkriveni, vreme je učinilo svoje, počeli su da se obrušavaju zidovi i temelji, a samim tim i da se gube, rekao je Ranković i dodao da je, pre tri godine, Zavod doneo odluku da se uradi projekat konzervacije i prezentacije ovog kompleksa.

„Za nepune dve godine, upornim istraživanjem i radom, urađen je projekat po svim konzervatorskim standardima, dobijejene su pozitivne ocene svih nadležnih komisija i u maju mesecu ove godine započeti su radovi bogosluženjem na razrušenim temeljima i to je bilo prvo pravoslavno bogosluženje u tvrđavi od pada Smedereva pod  tursku vlast, 1459. godine“, podsetio je Ranković.

U toku radova, izvršena su dopunska arheološka istraživanja i tada su pronađene dve zlatne minđuše.

„Konzervatorski radovi izvedeni su stručno i kvalitetno, prezentacija je urađena tako da bude prepoznatljiva svaka faza najvažnijih detalja“, naglasio je Ranković i istakao da je akcenat na prezentaciji dat srednjevekovnoj crkvi, koja je sada vidljiva i prepoznatljiva.

„Urađen je široki otkop i srušen je visoki betonski šaht bunara pored zida crkve, tako da je dobijena jedna saglediva celina i jedna nova turistička i verska ponuda Smederevske tvrđave“, naveo je Ranković.

izgled početkom i oktobra 2012. godine


Нема коментара:

Постави коментар