23. септембар 2012.

Resavska pećina, 40 godina od otvaranja

Resavska pećina, jedna od najlepših i naposećenijih u Srbiji, ima status zaštićenog spomenika prirode. Stara je oko 80 miliona godina, a procenjuje se da je nakit u pećini star oko 45 miliona godina. Temperatura u pećini je stalno sedam stepeni.

U Resavskoj pećini kod Despotovca je obeleženo 40 godina od njenog otvaranja za posetioce. Resavska pećina, jedna od najlepših i naposećenijih u Srbiji, ima status zaštićenog spomenika prirode, a 2010. godine je postala članica Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (ISCA).

Stara je oko 80 miliona godina, a procenjuje se da je nakit u pećini star oko 45 miliona godina. Temperatura u pećini je stalno sedam stepeni.

Duga je 4,5 kilometara od kojih je istraženo 2,8 kilometara, a za posetioce je dostupno 800 metara. Obilazak traje 45 minuta.

Pećina ima dva nivoa, gornji i donji, a ide 80 metara u dubinu zemlje. Unutrašnjost pećine obiluje dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima.

Koncertna dvorana, u kojoj je održan koncert gudačkog orkestra, najveća je i najlepša a dobila je ime zbog svoje akustičnosti. U toj dvorani nalazi se kip majke s detetom koja je zaštitni znak Resavske pećine.

Kristalna dvorana je bogata pećinskim nakitom, a u delu pećine pod nazivom Predvorje istorije nađeni su ostaci pračoveka i njegovi alati, kao i lobanja polarne lisice.

Pećina je otkrivena 1962. godine, mada su za nju i ranije znali čobani koji su se tu sklanjali sa stadima ovaca od nevremena. Deset godina je ispitivana i uređivana tako da je za turiste otvorena 22. aprila 1972. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Goran Petković rekao je da je u Resavskoj pećini rekonstruisano osvetljenje i elektroinstalacije i ugrađen sistem monitoringa posetilaca zbog čega je Resavska pećina jedna od opremljenijih pećina u regionu.

U planu je da se u narednom periodu završi ulazni plato, urade pristupne staze i obnove dotrajali turistički objekti ispred pećine.

"Treba mnogo još uraditi po pitanju marketinga i privlacenja ljudi jer je prve godine, kada je pećina otvorena, 125.000 posetilaca ušlo u pećinu, a sada u proseku oko 50.000. Treba raditi na podizanju interesovanja mladih generacija da dođu", ukazao je Petković.

Petković je rekao da će drugim ministarstvima predložiti da se srede putevi koji vode do pećine.

Sezona poseta počinje 1. aprila i traje do 15. novembra. Resavska pećina je udaljena od Despotovca oko 20 kilometara, a u blizini se nalazi i srednjovekovni manastiri Manasija i Ravanica, i vodopad Lisine.

Нема коментара:

Постави коментар