31. март 2013.

Tvrdjava Ram

Priča kaže da je Romul putujući Dunavom, pošavši u potragu za mestom gde bi podigao grad, ugledao cvetni breg i, zadivljen njegovom lepotom, odlučio da na njemu podigne grad po imenu Ram. Druga legenda je vezana za doseljavanje Slovena, koji su ovde podigli paganski hram, po kome je potonji grad dobio ime. Treća, osnivanje grada vezuje za sultana Bajazita II, koji je u predahu od borbe sa Ugrima naložio da mu na uzvišenju nad Dunavom prostru na travu ćilim – ihram. Kada je boj okončan, naredio je da se na mestu gde je stajao njegov ihram podigne tvrđava, Ihram, odnosno, Haram-Ram, položivši kamenje na rubove.

Istorija kaže da je ovo mesto naseljavano još od preistorije, a pretpostavlja se da je po dolasku Rimljana Ram bio deo sistema utvrđenja koja su čuvala granice carstva čineći Dunavski limes. Sloveni, po prispeću, u neposrednoj blizini rimskog formiraju svoje naselje. Krajem IX veka, u izveštajima iz ugarsko-bugarskih ratova pominje se tvrđava Horom.

Najstariji pisani izvori pominju Ram 1128. kao mesto sukoba Vizantije i Ugarske, a zna se da je 1483. po nalogu sultana Bajazita II tu, na granici sa Ugarskom, podignuta tvrđava petougaone osnove s kamenim bedemima i pet kula sa topovskim otvorima, što je Ram učinilo jednim od najstarijih artiljerijskih utvrđenja. Nedaleko od utvrde Turci su podigli karavan-saraj oko koga se s vremenom razvilo današnje mesto.
Prve detaljnije opise ramske tvrđave ostavio je turski putopisac iz XVII veka Evlija Čelebija. U periodu Kočine krajine tvrđava je znatno oštećena u eksploziji municije 1788.

Tokom XVIII i XIX veka, Ram je bio značajno mesto, o čemu svedoči i činjenica da je tada imao i svoj grb. Ram na desnoj obali Dunava, Banatska Palanka i Bazijaš (u Rumuniji), na levoj, činili su, tokom XVIII i XIX veka, veoma važan trougao za trgovinu pšenicom sa Peštom i Carigradom. U to vreme se skelom odvijala glavna trgovina prehrambenim proizvodima.

Tvrđava Ram, koja se nalazi u selu Ram (25 kilometara udaljenom od Požarevca i 15 od Velikog Gradišta) danas je dosta dobro očuvana. Osnove nepravilnog petougla najveće su dužine 34 i širine 26 metara. Utvrđenje je sačinjeno od pet kula na četiri nivoa, tri sprata i podzemlja. U njega se ulazi kroz donžon kulu. Kule su u dobrom stanju, izuzev jugoistočne, čiji je prednji deo skoro u potpunosti uništen. Bedemi tvrđave takođe su u solidnom stanju, dok je mali bedem u tragovima. Unutar tvrđave, uz zapadni bedem, ima ostataka građevine sa osnovom pravilnog osmougla sa stranicama dužine tri metra.

U XIX veku u mestu Ramu bila je đumrukana (carinarnica) u kojoj je jedno vreme kao carinik radio Vuk Karadžić. Na obali, ispod tvrđave, još se nalazi zgrada odakle je Vuk slao pisma Knezu Milošu.
Danas je u zgradi carinarnice smešten restoran "Lederata", nazvan po negdašnjem rimskom vojnom logoru pod istim imenom, gde se pod svodovima sa pogledom na Dunav mogu probati odlični riblji specijaliteti.
Grčki neimari - Tvrđava Ram je dobro očuvana i može da se rekonstruiše do poslednjeg kamena - kaže arheolog dr Marko Popović. - Ona je izvanredan primer pozne srednjovekovne vojne arhitekture. Sasvim je sigurno da su u njenom podizanju učestvovali grčki neimari. Turci su angažovali one koji umeju da zidaju i može se reći da je to jedan od poslednjih poznovizantijskih objekata na ovim prostorima.

Нема коментара:

Постави коментар