10. мај 2012.

Otkriven drevni jezik

Međunarodni tim arheologa otkrio je tragove nepoznatog drevnog jezika na glinenoj pločici pronađenoj u ruševinama asirske palate stare 2.800 godina, na teritoriji današnje Turske.

Ovo otkriće je veoma važno jer bi arheolozima moglo da pomogne da pronađu etničke i kulturne korene drevnih "varvara" - planinskih plemena koja su, u prethodnim milenijumima, napadali prve velike svetske civilizacije, kulture antičke Mesopotamije.

Tragove davno zaboravljenog jezika - kojim je najverovatnije govorio nepoznati narod sa planina Zagros, na zapadu Iraka, pronašao je dr Džon Mekginis (John McGinnis) arheolog sa Kembridž univerziteta prilikom dešifrovanja natpisa na glinenoj pločici otkrivenoj tokom iskopina asirske palate u drevnom gradu Tušan, na jugoistoku Turske.
 
Prema pisanju britanskog "Indipendenta", pločica sadrži imena 60 žena - najverovatnije ratnih zarobljenica, od kojih 45 nemaju nikakvu sličnost sa bilo kojim od nekoliko hiljada drevnih bliskoistiočnih imena koja su poznata stručnjacima, što ukazuje na dosad nepoznati jezik.

Veruje se da su žene sa "glinenog spiska" bile raspoređene po selima na prisilan rad, najverovatnije kao tkalje.

Arheolozi i lingvisti nameravaju da podrobnije analiziraju ova imena - od kojih su najtipičnija Ušimanej, Alaganija, Irsakina i Bisunumej, u pokušaju da otkriju da li u redosledu ili frekvenciji slova postoji nekakva sličnost sa nekim od poznatih drevnih jezika.

Pretpostavlja se da su žene misterioznih imena došle iz centralog ili severnog dela planina Zagros jer je to jedini deo teritorije na kojem su Asirci bili vojno aktivni pre 2.800 godina.

One su najverovatnije dovedene u Tušan u drugoj polovini VIII veka p.n.e. nakon jednog od pohoda asirske vojske koji je predvodio kralj Tiglat Pilaser III ili Sargon.

Нема коментара:

Постави коментар