8. октобар 2013.

Nova novčanica od 100 dolara u opticaju

Američka centralna banka, Federalne rezerve koja nije pogođena blokadom danas će u svoje ispostave širom zemlje poslati blindirane kamione sa novim novčanicama. Novčanica od 100 dolara najveća je američka novčanica u opticaju.

Izrada te novčanice trajala je više od deset godina, a bila je praćena brojnim problemima u proizvodnji. Ali zvaničnici kažu da su sada problemi riješeni. Neki klijenti banaka mogli bi već sjutra popodne da vide nove novčanice, u zavisnosti od toga koliko im je banka blizu ispostave centralne banke.

Redizajnirana novčanica od 100 dolara, prva nova banknota te denominacije od marta 1966. imaće lik Bendžamina Frenklina na prednjoj strani i Salu nezavisnosti u Filadelfiji na zadnjoj. Pored toga imaće i niz zanimljivih novih zaštitnih detalja.Na njoj se nalazi istorijsko zvono koje nestaje u mastionici, a novčanica ima i svjetloplavu trodimenzionalnu bezbjednosnu traku na kojoj se nalaze slike koje se kreću u suprotnom smjeru od onoga u kome se ona okrene. "Trodimenzionalna zaštitna traka je čista čarolija. Sastavljena je od 100 hiljada mikrosočiva u svakoj novčanici. Ovo je najkomplikovanija banknota koju su SAD ikad napravile", rekao je direktor Kancelarije za štampanje i graviranje, Leri Filiks.

Novčanica od 100 dolara je posljednja američka novčanica koja će biti prerađena u procesu otpočetom 2003. sa banknotom od 20 dolara. Vlada je napravila novi dizajn za američke inače zelenkaste novčanica unijevši blage boje da bi otežala falsifikatorima. 

Novčanica od 100 dolara koja se najčešće falsifikuje van SAD ima najkompleksnije bezbjednosne detalje. Zvaničnici su naglasili da će oko 900 milijardi dolara u novčanicama od po 100 dolara koje su sada u opticaju i dalje važiti i da će postepeno biti povlačene kako se istrošene novčanice budu vraćale u Centralnu banku.  

Nove novčanice će imati jednu staru stvar, a to je potpis bivšeg ministra finansija, Timotija Gajtnera. Potpis sadašnjeg ministra finansija, Džejkoba Lua, koga je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama ismijavao zbog neurednog rukopisa, počeće da se pojavljuje kada se istroši sadašnje izdanje novčanica.

Нема коментара:

Постави коментар