15. мај 2013.

Evropska zaštita prirode - Rajac i Resavska pećina

Edicija Evropska zaštita prirode nalazi se već decenijama u programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka kod nas. Ove godine, u skaldu sa Evropskom konvencijom o predelu, na markama u našoj zemlji predstavljena su dobra koja su i primer brige od održivom razvoju, koja objedinjuju vrednosti prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i ona kojima se obeležava pola veka od dobijanja statusa zaštićeno prirodno dobro. Motivi su lepote planinskog predela Rajac i Resavske pećine.

Rajac, blizu Ljiga, ima i značajno mesto u istoriji Srbije. Najviši vrh je na 848 metara nadmorske visine i deo je planine Suvobor na čijim se padinama tokom Prvog svetskog rata dogodila Kolubarska bitka. U slavu 1300 kaplara koji su učestvovali u bici podignut je sponeki u blizini koga se održava tradicionalana manifestacija Kosidba na Rajcu. Marka sa morivom Rajačke kosidbe ima nominalnu vrednost 46 dinara.

Na marki nominalne vrednosti 50 dinara prikazan je spomenik prirode – Resavska pećina, koja spada u red najznačajnijih speleoloških objekata i turističkih pećina Srbije. Unutrašnjost pećine, stare oko 80 miliona godina, obiluje brojnim dvoranama, galerijama, stubovima, draperijama i okamenjenim vodopadima. pećina je duga 4,5 kilometara, a istraženo je 2,8 kilometara.

Motiv je umetnički obradio Miroslav Nikolić, autor kompletnog likovnog rešenja za ovo filatelističko izdanje, koje sadrži i dva prigodna koverta. Marke su štamapane tehnikom višebojnog ofseta u tabačićima od po osam maraka sa vinjetom u sredini. Tiraž izdanja je 50000 serija. Uz stručnu pomoć Zavoda za zaštitu prirode Srbije, marke su puštene u opticaj 14. maja 2013. godine.

Нема коментара:

Постави коментар