26. децембар 2012.

Pronađeni ostaci crkve u jerininom gradu


Na utvrđenju Jerinin grad, u selu Brangoviću, arheolozi su otkrili dva reljefa u kamenu: ostatke crkve s kraja V ili početka VI veka, dve prostorije i grobnicu. Crkva je, po nalazima stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, bila podignuta preko neke starije građevine iz četvrtog veka, koja je izgorela...

- Ispitali smo severnu i zapadnu stranu ranije otkrivene crkve - kaže Radivoje Arsić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Na hram se nastavljaju dve prostorije koje su kasnije dograđene, a u jednoj je pronađena sigom ozidana grobnica, dimenzija dva sa jedan metar, koja je opljačkana još u antičkom periodu.

Arsić ističe da je u blizini crkve pronađena i gravura vinove loze koja, po prvim procenama, potiče iz šestog veka, i odgovara ranohrišćanskoj simbolici. Arheolozi pretpostavljaju da je to detalj dekoracije sa same kapije, dok je ostale delove, najverovatnije, erozija odnela ka reci Gradac.

- Otkriven je još jedan, stariji sloj iz predrimskog perioda, koji moguće potiče iz I ili II veka nove, pa sve do V ili VI veka pre nove ere, što ukazuje da je prostor bio naseljen tokom Rimskog carstva i Vizantije - kaže Vladimir Pecikoza, arheolog iz Istraživačke stanice Petnica. - Pronađen je veliki broj delova keramike, kostiju i novčića, ali najbitnije je pronalaženje fragmenata zgure i staklene paste, što ukazuje da su u pitanju prvi arhimetalurški radovi u tom praistorijskom, odnosno ranom antičkom periodu.

Inače, na osnovu do sada prikupljenih arheoloških dokaza, može se pretpostaviti da utvrđenje nije bilo samo vojno, već delom i civilno. Stoga je pronađena grobnica možda pripadala kakvom crkvenom ili vojnom velikodostojniku...

RUDARSKI KRAJ
- Sam Jerinin grad deo je niza utvrđenja koja postoje u valjevskom kraju, po čemu zaključujemo da su služila za zaštitu rudnika i rudarskih naselja - kaže arheolog Željko Jež. - Postojanje sličnih utvrđenja na Taoru, u Kulinama i Brezovicama, pokazuje da je ovaj prostor bio stecište metalurške proizvodnje i rudarske aktivnosti. Jer, po vizantijskim izvorima, značajne države starog sveta, upravo na ovom prostoru, imale su važne privredne, metalurške i rudarske centre.

Нема коментара:

Постави коментар