18. новембар 2012.

Izložena perjanica Montesume II


Pet vekova stara perjanica koja je, kako se veruje, pripadala asteškom caru Montesumi Drugom izložena je u Etnološkom muzeju Beču posle dugogodišnje restauracije.

Austrijske i meksičke vlasti spore se oko toga da li perjanica koju je konkvistador Ernan Kortes doneo u Evropu u XVI veku, treba da bude vraćena u Meksiko.

Meksiko nastoji da povrati artefakt, ali Beč tvrdi da je perjanica suviše osetljiva da bi se transportovala.

"Ako smo zajednički radili na resturaciji, trebalo bi da nadjemo rešenje i za transport u Meksiko", rekao je direktor meksičkog Instituta za antropologiju i istoriju Alfonso de Marija I Kampos, na otvaranju izložbe u Beču.

Stručnjaci veruju da je perjanica asteškog cara jedan od retkih primeraka prekolumbijske umetnosti. Prvi put je pomenuta kao deo kolekcije austrijskog nadvojvode Ferdinanda Drugog. U 19. veku utvrdjeno je da je asteškog porekla.

Perjanica (116x175cm) je napravljena od 450 pera kurukua i drugih ptica, a do danas je sačuvala vrlo žive boje - zelenu, plavu, crvenu i braon.

Zajednica meksičkih indijanaca redovno upućuje zahtev vlastima za vraćanje perjanice u zemlju, verujući da je "sveta kruna cara Montesume".

Нема коментара:

Постави коментар