5. новембар 2009.

Pola miliona za Bajronova pisma

Kolekcija pisama koja je čuveni britanski pesnik lord Bajron pisao jednom od svojih prijatelja prodata u Londonu za 455.000 dolara, skoro duplo više od početne cene, saopštila aukcijska kuća Sotbi.

U Londonu je za 455.000 dolara prodata kolekcija pisama koja je čuveni britanski pesnik lord Bajron (1788-1824) pisao jednom od svojih najbližih prijatelja. Pisma su prodata za gotovo duplo više novca od početne cene, saopštila je aukcijska kuća Sotbi koja je organizovala licitaciju.

Bajronova pisma svešteniku i prijatelju Frensisu Hodžsonu, koja datiraju iz perioda između 1808. i 1821. godine, bila su prvobitno procenjena na oko 250.000 dolara.

Kolekcija od 71 pisane stranice, sa mnoštvom dosad neobjavljenih delova, smatra se najznačajnijom zbirkom Bajronovih pisama koja se pojavila na tržištu u poslednjih trideset godina.

U pismima, Bajron, poznat po ljubavnim vezama sa ženama, muškarcima, pa čak i članovima porodice, opisuje odnos sa mladom sluškinjom, pogrdno govori o svom kolegi pesniku Vilijamu Vordsvortu i "primećuje da Portugalci nemaju nikakve poroke osim vašiju i sodomije".

Pisma potiču iz biblioteke nekadašnjeg britanskog premijera Arčibalda Primrouza, grofa od Rozberija, koji je kupio pisma 1885. godine.

Bajron je upoznao Hodžstona 1807. godine za vreme studija na Kembridžu gde ih je zbližila ljubav prema književnosti.

Mnoga Bajronova pisma Hodžstonu objavljena su još u 19. veku u delima kao što su "Pisma i dnevnici lorda Bajrona" Tomasa Mura, kao i Hodžstonovi posthumni "Memoari".

Džordž Gordon Bajron je umro 1824. u Grčkoj, u 38. godini.

Нема коментара:

Постави коментар