5. новембар 2009.

Dva veka od Čegarske bitke

Srbija je 31. maja 2009. godine obeležaila veliki jubilej, dva veka od bitke na Čegru, na mestu znamenitog boja, kod sela Kamenice nadomak Niša. Bitku na Čegru istoričari smatraju presudnom za oslobađanje Srbije viševekovnog turskog ropstva u Prvom srpskom ustanku.

Najtragičniji sukob u Prvom srpskom ustanku

Boj na Čegru, koji se dogodio 31. maja 1809. godine, predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u Prvom srpskom ustanku.

Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskom otporu nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju, koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.

Sumirajući razloge poraza na Čegru, istoričari navode da je do tragedije došlo zbog prerane srpske ofanzive i zakasnelog dejstva ruskih snaga, pogrešnog ratnog plana ustanika u Srbiji, sukoba vojvoda (izbor komandanta na jugiostočnom pravcu dejstva ustanika) i oskudne vojne opremljenosti srpskih snaga na Čegru.

Zapovednik Niša Huršid-paša naredio je posle Bitke na Čegru da se od srpskih glava sagradi jedinstven spomenik i svedočanstvo stradanja jednog naroda - Ćele kula.

Uzidano je ukupno 952 glava, u 56 redova po 17, a danas je u tom spomeniku ostalo još 58 lobanja. Među njima je, kako se veruje, i lobanja čegarskog junaka i komandanta Stevana Sinđelića.


Kapela je sazidana 1892. godine, a obnovljena je uoči obeleževanja 180. godišnjice cegarskog boja. Spomenik je 1979. godine odlukom Skupštine Srbije proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Prvi spomenik na Čegru otkriven je u prisustvu srpskog kralja Milana Obrenovića (1854-1901) u leto 1878. godine po oslobođenju Niša, a današnja kula otkrivena je 1927. godine povodom 50. godišnjice oslobođenja grada od Turaka kojoj je prisustvovao jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević (1888-1934).

Domaćinu kompleksa na Čegru uručeno visoko priznanje

Domaćinu spomen kompleksa na Čegru Selomiru Markoviću uručena je Povelja za životnu posvećenost čuvanju i uređivanju tog kompleksa.

Markoviću su uručena i dva zlatnika, jedan sa likom Stevana Sinđelića i drugi na kome je izgled spomenika na Čegru.

Priznanje je Markoviću uručio predsednik Organizacionog odbora obeležavanja dva veka od bitke i predsednik gradske opštine Pantelej Slaviša Dinić na prijemu za visoke zvanice koji je tim povodom priredio niški gradonačelnik Miloš Simonović.

Marković se zahvalio na priznanju porukom "sej, a za žetvu ima vremena" i predložio da se buduća putna Matejevačka petlja, koja je u planu da se gradi, nazove Čegarska petlja.

Marković je više od 20 godina domaćin spomen-kompleksa, a u tom poslu, koji obavlja bez naknade, pomažu mu i svi članovi njegove porodice.

Domaćin na Čegru sačekuje đačke ekskurzije, strane i domaće goste, među kojima su često ljudi iz sveta diplomatije i politike, biznisa, sveta nauke i umetnosti, pripovedajući na zanimljiv način o velikoj srpskoj tragediji i srpskoj neslozi.

Svaku besedu đacima o čegarskom događaju završava porukom: "Deco, ratujte i vi, ali knjigom, sportom, kulturom, naukom i kad porastete borite se protiv dva najveća srpska neprijatelja - srpske nesloge i srpske bele kuge".

Prigodna markica Pošte Srbije

Povodom dva veka čegarske bitke Pošta Srbija izdala je prigodne markice sa motivima same bitke i junaka te bitke, vojvode Stevana Sinđelića.

Нема коментара:

Постави коментар